Kalp krizi yaşamımızı son derece olumsuz etkileyen Türkiye’deki en sık ölüm nedenlerinden biridir.
İçindekiler →
Kalp Krizinin Belirtileri:
- Göğüs ağrısı,
- Birden gelişen yorgunluk atakları,
- Ani soğuk ter basması,
- Ani baş dönmesi,
- Bulantı kusma belirtiler arasında bulunmaktadır.
Kalp Krizinin Nedenleri:
Birçok faktör kalp krizine neden olmaktadır ve kalp krizini tetiklemektedir.
Bunlardan bazıları:
Yüksek Yaş Faktörü
40 yaşından sonra kalp krizi riski artmaktadır. Bunun nedeni damar yapısının giderek bozulması ve hasara uğramasıdır. Kalp damar duvarlarında biriken kolesterol plakları da yaş ilerledikçe büyür ve komplike olma eğilimi gösterir.
Sigara Kullanımı
Sigara kan basıncının ve nabzın artmasına neden olur, kanın pıhtılaşmasını arttırır, karbon monoksitin oksijeni yok etmesiyle kanın daha az oksijen taşımasına sebep olur, damarlarda kolesterol birikmesine neden olur, kanın viskozitesini bozar, arteroskleroza neden olur, damarlarda vazokonstrüksiyona neden olur. Sigara içenlerde kalp krizi riski 10 kat daha yüksektir. Sigara tüketiminin artması nedeniyle gençlerde de kalp krizi artmaktadır.
Diyabet
Diyabet hastalarında damar duvarındaki esneklik bozulur, kandaki pıhtılaşma seviyesi artar, damar iç yüzeyindeki hücreler hasara uğrar. Sağlıksız ve bilinçsiz beslenmeyle, hareketsiz yaşama maruz kalmayla beraber insüline direnç artar ve diyabet olur. Diyabet kalp krizi riskini arttır.
Hipertansiyon
Hipertansiyon kalbin iş yükünü arttırır, arterlerin tıkanmasına ve hasarına sebep olur. Hipertansiyon tedavi edilmediğinde kalp yetersizliği ve kalp krizine neden olur kalp krizi nedeniyle arterler tıkanır ve kan kalp kasına akamaz. Tuz tüketimine dikkat edilmeli ve düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Cinsiyet
Kadınlarda östrojen hormonunun koruyuculuğu nedeniyle erkekler daha risklidir. Değiştirilebilen risk faktörleri:
- Sigara,
- kolesterol,
- diyabet,
- hipertansiyon ve
- obezitedir.
Genetik
Ailede 55 yaşından önce kalp krizi geçirilmiş olması bir riskken, kolesterol seviyesi normal düzeylerde seyrederse aile öyküsü önemli olsa bile risk önemli derecede artmaz. Yeni bir genetik alt yapının dış etkenlerle birleşmesiyle kriz riski artar.
Obezite
Kontrolsüz ve sağlıksız beslenme obeziteye neden olur. Karbonhidrat ve lipit metabolizmasını bozar, damarlarda erken yaşlanmaya yol açar, arteroskleroza neden olur buna bağlı olarak kalp krizi riski artmaktadır. Obeziteyle birlikte kalbe binen yük artar. Bu durumda efor testine başvurabiliriz, EKG izlemi yaptırabiliriz. Sürekli olarak izlenen EKG de kalp damarlarında vazokonstrüksiyon varlığına bakılır.
Kolesterol
Obezite ile birlikte karşımıza kolesterol yüksekliği çıkar. LDL dediğimiz halk arasında kötü kolesterolün kanda yüksek değerlerde seyretmesi kalp krizi riskini arttırmaktadır. HDL dediğimiz iyi kolesterolün yüksekliği ise kalp krizi riskini azaltmaktadır.
STRES
Uzun süren stres durumlarında kandaki adrenalin ve kortizon hormonları artar. Bu hormonlar damarların iç tabakasına zarar verir. Uzun süren stres durumlarında damarlardaki kanın viskozitesini etkilerler ve kalp krizi riskine neden olurlar.
Diğer Faktörler
Böbrek Hastalığı: Hipertansiyona neden olur. Gut, romatizmal iltihap, aşırı alkol tüketimi, ağrı kesiciler, kadın doğum hapları, hormon ilaçlarının kullanımı…
Sağlık için sigara içilmemelidir, kiloya dikkat edilmeli düzenli olarak takip edilmelidir, beslenmeye dikkat edilmelidir. Yeterli ve düzenli beslenme önemlidir, düzenli egzersiz yapılmalıdır.
- Atardamar kanamalarının özellikleri yazımızı okumak için tıklayınız
- Bizi Sosyal Medyada Takip Edebilirsiniz: https://ilkyardimkursu.tumblr.com/