Rentek Manevrası Nedir? Nasıl Yapılır?

Rentek manevrası kısaca hasta veya yaralı kişinin araçtan uzaklaştırılması işlemi olarak anılır. Diyelim ki bir kaza gördünüz ve mağdura hemen yardım etmek istiyoruz. Yaralıların bir an önce araçtan çıkarılmasını istiyoruz. Ancak, rentek manevrası araçtan nasıl çıkaracağımızı bilmiyorsak, faydadan çok onarılamaz zararlara neden olabiliriz. Bu tekniği yapmak için belirli özellikleri bilmek gerekir.

Hastaların, kaza geçiren kişinin veya yaralı hastanın baş ve boyun hizasını koruyarak araçtan çıkarılması yöntemidir. Bu yaralı araçtan çıkarılırken ideal olarak omuriliğe zarar vermeden ve basınç uygulanmadan araçtan çıkarılmalıdır. Bu manevradaki altın kural, rentek manevrası kazazedenin omuriliğine zarar vermemektir.

Rentek Manevrası Nasıl Yapılır?

Rentek Manevrası Nasıl Yapılır?

Rentek Manevrası Nasıl Yapılır?

Rentek işlemi yapılırken belirli adımların izlenmesi gerekir. Bu güvenlik adımları ve yöntem uygulama adımları aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Olay yerine kendi aracınızla geliyorsanız, aracınızı kaza yapan aracın biraz arkasına park edin. Uyarı üçgenleri yerleştirin ve kendi aracınızın dörtlü flâşörlerini yakarak harici güvenlik önlemleri alın.

Hasarlı aracın etrafından dolaşın. Araçta sızıntı, yangın tehlikesi olup olmadığını kontrol edin. Tehlike durumunda, hastanın omurgasını düz tutarak rentek manevrası yöntemini kullanarak kişiyi derhal araçtan çıkarın. Çevrenin veya insanların güvenliği ön planda tutularak yaralılara öncelik verilmelidir.

Rentek Manevrası Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaza yapan aracın yanına yaklaşılır. Oturan kaza zadenin uyanık olup olmadığını kontrol edilir.

İnsanlar ona nasıl olduğunu soruyor, kişi cevap verebilirse kendin de olduğunu göstermektedir. Tepki vermiyor, muhtemelen şoka girmiş veya bilinci kapalı. Her durumda, burada izlenecek yol kurtarıcının ve mağdurun güvenliğini koruyarak soğukkanlılıkla yapılmalıdır. Mağdurun bilinci kontrol edildi, ilk olarak 112 aranarak durum sağlık ekiplerine bildirilmelidir. Daha sonra hastaya ilk yardım konusunda eğitimli kişiler tarafından bakılabilir.

 

  • Hastaya yaklaşırken araca yandan yaklaşılır.
  • Emniyet kemerinin takılı olmadığı ve yaralının bağlı olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Ayak bölümünün pedallara veya aracın ön kısmına sıkışmadığını kontrol edin.
  • Hasta herhangi bir yerde sıkışıp kalmıyorsa ve hareket edebiliyorsa, yardımcının kolu hastanın distal kolunun altına yerleştirilir.
  • Hastanın vücuda en yakın kolu, el distal kolun altından tutulur.
  • Kişinin kalan eli yaralı kişinin kolunun arasına uzandırılır ve kişinin çenesini kavranır
  • Boyun immobilizasyonu olarak bilinen bu hareket, yaralı kişinin omuriliğine zarar vermeden gerçekleştirilir.
  • Yaralıyı sıkarken omurlara baskı uygulamadan ve omuriliğe zarar vermeden yapılacak en önemli hareket çene sıkma hareketidir.

Kaza Geçiren Kişiye Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Tek hareketle çıkarılan hasta yere yatırılabilir veya ambulans gelirse sedyeye yatırılabilir. Bu yaklaşımda kişinin duruma göre geliştirebileceği farklı yöntemler olabilir. Örneğin; Rentek manevrası sıkışan kazazedeyi ve daha fazla sıkışmasını önlemek için hastanın serbest eli kemerin içine sokulabilir.

Hasta veya yaralı kişide gözle görülür omurilik yaralanması varsa rentek manevrası uygulamasına göre traksiyon yöntemi kullanılabilir. Yerde yatan yaralı kişi, bel ve baş hizasını etkilemeyen bir kaydırma yöntemi ile sedyeye kaldırılmalıdır. Bunun için sırt üstü yatan yaralının elleri göbek hizasında birleştirilir. Bu, vücudu ayakları üzerinde tutarken omurları hareket ettirmeden ayak hizasında doğrudan yere kaydırarak kişiyi sedye hizasında dik konuma getirme işlemidir.

Zemin bozuk, kayalık ve engebeli ise hasta bacaklardan değil baş ve boyundan tutularak sedyeye çekilir. Bunun için hasta, tam olarak yaralı kişinin kafası hizasında olacak şekilde sırt üstü yatar. Göbek deliğine iki el bağlanılır. Koltuk altına iki eşit şekilde kenetlenir ve baştan sedyeye doğru çekilir. Hasta yerde yatarken veya ambulans geldiğinde sedyeye çekilerek tek bir hareketle ambulansa taşınılır.

Heimlich Manevrası Kimlere Uygulanır?