Kategori: İlk yardım Bilgileri

İLK YARDIM EĞİTİM TARİHLERİ

Sağlık Bakanlığı Onaylı Sertifikalı İlk Yardım Eğitim Takvimi

İlk Yardım Eğitim Tarihleri

Sertifikalı İlk Yardım

Sertifikalı İlk Yardım

Hafta Sonu
İlk yardım eğitimine katılmak için
Cumartesi Günü09.00 ile 17.50 saatleri arası
Pazar Günü09.00 ile 17.50 saatleri arası
Hafta İçi
İlk yardım eğitimine katılmak için
Salı Günü09.00 ile 17.50 saatleri arası
Çarşamba Günü09.00 ile 17.50 saatleri arası
Not: İstek üzerine firmaların kendi yerlerinde eğitim verilir.

Sertifikalı İlk yardım Eğitimi Hakkında Gerekli Bilgiler

İlk yardım eğitimin süresiGünde 8 saat, toplam iki gün.
Eğitim için gerekli evraklar2 adet resim ve Kimlik Fotokopisi
Sertifikayı onaylayan kurumT.C. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü
Sınav yeriBakırköy Devlet Hastanesi
Eğitime katılma şartıEn az ilk okul mezunu olan herkes katılabilir.
Not: Eğitime en fazla 7 kursiyer kayıt edilir. Her kursiyere kitap hediye edilir. Sınav harcı ve sertifika ücreti vb. harcamalar kurs ücretine dahildir.

Heimlich Manevrası Kimlere Uygulanır?

Heimlich Manevrası Kimlere Uygulanır ve nasıl yapılır? Ebeveynler ve veliler tarafından ihmal edilen anlar, bebekler ve küçük çocuklar için yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Üç yaşın altındaki çocuklar içgüdüsel olarak her şeyi yer ve riski daha da artırır. Gıda, bu konuda en “suç olarak belgelenmiş” yabancı cisimlerden biridir. Çocuklarda hava yolu tıkanıklığına neden olan nesneler arasında oyuncak parçaları, nohut, fındık gibi birçok risk faktörü bulunmaktadır.

Hava yolu tıkanıklığına karşı korunmanın en etkili önlemi, tehlike oluşturan besinlerin çocukların ulaşamayacağı bir yerde tutmaktır. Bozuk paralar, çakıl taşları, çiviler, cıvatalar, piller, düğmeler, iğneler ve oyuncaklar, hava yolu tıkanıklığına neden olabilen yaygın yutmalardır. Bu öncelikle yemek sırasında ortaya çıkar, ancak özellikle çocuklarda, özellikle ağızlarında bir şeylerle oynarken ve ev ortamını “keşfederken” de görülür.

Heimlich Manevrasını Kim İcat Etti?

İnsan hayatında çok önemli olan Heimlich manevrasının mucidi Henry Heimlich, insanların hava yollarının yiyecekler ve yabancı cisimler tarafından kapatıldığını ve boğulma riski olduğunu fark ettikten sonra bu hayat kurtarıcı tekniği geliştirdi.

1974’te keşfedilen ve onun adını taşıyan Heimlich manevrası tekniği 100.000’den fazla hayat kurtardı. Bu teknik, o zamandan beri kullanılan ilk yardım listesinde yer almaktadır. 1974’te, gıda ve yabancı cisimlerin neden olduğu hava yolu tıkanıklığından insanların boğulmasını önleyen kendi adıyla anılan bir teknik sayesinde 100.000’den fazla hayatın kurtarıldığını iddia etti.

Heimlich Manevrası Nasıl Uygulanır?

Heimlich Manevrası Nasıl Uygulanır?

Heimlich Manevrası Nasıl Uygulanır?

Heimlich manevrası uygulaması, bilinci açık kişiler için şu şekilde yapılır.

  • Hasta ayakta durabilir veya oturabilir.
  • Hastanın yanında veya arkasında durun
  • Bir elinizle göğsünüzü destekleyin ve öne eğildiğinizden emin olun
  • Diğer elinizin topuğuyla sırtın (kürek kemiklerinin arasına) 5 kez hızlı ve kuvvetli bir şekilde vurun
  • Tıkanıklığın giderilip giderilmediği kontrol edilir, varsa işlem durdurulur
  • Engel kaldırılmazsa Heimlich manevrası yapılır
  • Hastaya arkadan sarılmak ve hastanın vücuduna sarılmaktır.
  • Bir elin başparmağını yumrukla sternumun (göğüs kemiğinin) altına, alt karnının üst kısmına yerleştirin. Diğer elinizle yumruk yapan elinizi kavrayın.
  • Kuvvetli bir şekilde içeri ve yukarı itilir.
  • Yabancı madde çıkana kadar bu hareketi 5-7 kez tekrarlayın.
  • Tıkanıklık giderilmezse arkaya tekrar vurulur.
  • Bu işlemler 5 kez dönüşümlü olarak yapılır.
  • Hastanın bilinci kapalı ise sert bir zemine yatırılır.

İlginizi Çekebilir: Rentek Manevrası Nedir?

Bilinçsiz İnsanların Heimlich Tekniği Nasıl Yapılır?

Hasta yere yatar, yan yatar ve sırtına beş kez vurulur. Bundan sonra;

  • Engel kaldırılmazsa hasta düz bir zemine yatacaktır
  • Hastanın bacaklarının üzerine oturun
  • Elin topuğu göbek ile göğüs kafesi arasına, diğer el ise üzerine konur
  • Göbek boyunca kürek kemiğine doğru çapraz basınç uygulanır
  • Nabız ve solunum şah damarı tarafından değerlendirilir
  • Bu işlem yabancı madde temizlenene kadar devam eder
  • 112 aranarak tıbbi yardım istenir

Bebekler Heimlich Manevrasını Nasıl Uygulanır?

Bebeklerde Heimlich Manevrası

Bebeklerde Heimlich Manevrası

Bebekler Heimlich manevrası, nefes borusu tıkalı bir çocuk veya bebeğe ilk müdahaleden önce acil hekimi 112 aranmalı ve doğru müdahale yapılmalıdır. Nefes borusu tıkanmış bir çocuğun veya bebeğin en belirgin tepkisi ağlamaya çalışmak ama ses çıkarmamaktır.

Bunun nedeni, boğazı tıkalıysa ses çıkmamasıdır. Bu gibi durumlarda, boğazı tıkayan nesneyi çıkarmak için Heimclich operasyonu adı verilen ilkyardım kullanılmalıdır. Bebeğinizin farkında olduğundan emin olduktan sonra aşağıdaki hareketleri sırayla yapmanız gerekir. Bebeği, yüzü aşağı bakacak şekilde bir kolunuzun üzerine koyun. Bebeğinizin boynunu desteklemek için başınızı hafifçe öne doğru eğin. Bebeğin kafasını gövdenin altında bir pozisyonda sabitleyin.

Bileğin iç kısmına ve bebeğin iki kürek kemiği arasına aşağıdan yukarıya doğru beş kez vurun. Diğer elinizle bebeğin kafasını kavrayın ve diğer elinizle sırtınızı çevirerek yabancı cisim olup olmadığına bakın.

Twitter Adresimiz: https://twitter.com/1ilkyardimkursu

Rentek Manevrası Nedir? Nasıl Yapılır?

Rentek manevrası kısaca hasta veya yaralı kişinin araçtan uzaklaştırılması işlemi olarak anılır. Diyelim ki bir kaza gördünüz ve mağdura hemen yardım etmek istiyoruz. Yaralıların bir an önce araçtan çıkarılmasını istiyoruz. Ancak, rentek manevrası araçtan nasıl çıkaracağımızı bilmiyorsak, faydadan çok onarılamaz zararlara neden olabiliriz. Bu tekniği yapmak için belirli özellikleri bilmek gerekir.

Hastaların, kaza geçiren kişinin veya yaralı hastanın baş ve boyun hizasını koruyarak araçtan çıkarılması yöntemidir. Bu yaralı araçtan çıkarılırken ideal olarak omuriliğe zarar vermeden ve basınç uygulanmadan araçtan çıkarılmalıdır. Bu manevradaki altın kural, rentek manevrası kazazedenin omuriliğine zarar vermemektir.

Rentek Manevrası Nasıl Yapılır?

Rentek Manevrası Nasıl Yapılır?

Rentek Manevrası Nasıl Yapılır?

Rentek işlemi yapılırken belirli adımların izlenmesi gerekir. Bu güvenlik adımları ve yöntem uygulama adımları aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Olay yerine kendi aracınızla geliyorsanız, aracınızı kaza yapan aracın biraz arkasına park edin. Uyarı üçgenleri yerleştirin ve kendi aracınızın dörtlü flâşörlerini yakarak harici güvenlik önlemleri alın.

Hasarlı aracın etrafından dolaşın. Araçta sızıntı, yangın tehlikesi olup olmadığını kontrol edin. Tehlike durumunda, hastanın omurgasını düz tutarak rentek manevrası yöntemini kullanarak kişiyi derhal araçtan çıkarın. Çevrenin veya insanların güvenliği ön planda tutularak yaralılara öncelik verilmelidir.

Rentek Manevrası Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaza yapan aracın yanına yaklaşılır. Oturan kaza zadenin uyanık olup olmadığını kontrol edilir.

İnsanlar ona nasıl olduğunu soruyor, kişi cevap verebilirse kendin de olduğunu göstermektedir. Tepki vermiyor, muhtemelen şoka girmiş veya bilinci kapalı. Her durumda, burada izlenecek yol kurtarıcının ve mağdurun güvenliğini koruyarak soğukkanlılıkla yapılmalıdır. Mağdurun bilinci kontrol edildi, ilk olarak 112 aranarak durum sağlık ekiplerine bildirilmelidir. Daha sonra hastaya ilk yardım konusunda eğitimli kişiler tarafından bakılabilir.

 

  • Hastaya yaklaşırken araca yandan yaklaşılır.
  • Emniyet kemerinin takılı olmadığı ve yaralının bağlı olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Ayak bölümünün pedallara veya aracın ön kısmına sıkışmadığını kontrol edin.
  • Hasta herhangi bir yerde sıkışıp kalmıyorsa ve hareket edebiliyorsa, yardımcının kolu hastanın distal kolunun altına yerleştirilir.
  • Hastanın vücuda en yakın kolu, el distal kolun altından tutulur.
  • Kişinin kalan eli yaralı kişinin kolunun arasına uzandırılır ve kişinin çenesini kavranır
  • Boyun immobilizasyonu olarak bilinen bu hareket, yaralı kişinin omuriliğine zarar vermeden gerçekleştirilir.
  • Yaralıyı sıkarken omurlara baskı uygulamadan ve omuriliğe zarar vermeden yapılacak en önemli hareket çene sıkma hareketidir.

Kaza Geçiren Kişiye Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Tek hareketle çıkarılan hasta yere yatırılabilir veya ambulans gelirse sedyeye yatırılabilir. Bu yaklaşımda kişinin duruma göre geliştirebileceği farklı yöntemler olabilir. Örneğin; Rentek manevrası sıkışan kazazedeyi ve daha fazla sıkışmasını önlemek için hastanın serbest eli kemerin içine sokulabilir.

Hasta veya yaralı kişide gözle görülür omurilik yaralanması varsa rentek manevrası uygulamasına göre traksiyon yöntemi kullanılabilir. Yerde yatan yaralı kişi, bel ve baş hizasını etkilemeyen bir kaydırma yöntemi ile sedyeye kaldırılmalıdır. Bunun için sırt üstü yatan yaralının elleri göbek hizasında birleştirilir. Bu, vücudu ayakları üzerinde tutarken omurları hareket ettirmeden ayak hizasında doğrudan yere kaydırarak kişiyi sedye hizasında dik konuma getirme işlemidir.

Zemin bozuk, kayalık ve engebeli ise hasta bacaklardan değil baş ve boyundan tutularak sedyeye çekilir. Bunun için hasta, tam olarak yaralı kişinin kafası hizasında olacak şekilde sırt üstü yatar. Göbek deliğine iki el bağlanılır. Koltuk altına iki eşit şekilde kenetlenir ve baştan sedyeye doğru çekilir. Hasta yerde yatarken veya ambulans geldiğinde sedyeye çekilerek tek bir hareketle ambulansa taşınılır.

Heimlich Manevrası Kimlere Uygulanır?

İlk Yardımın Amaçları

İlk Yardımın Amaçları

İlk yardımın amaçları çok fazla olmak ile birlikte son dönemde vatandaşların bilinçlendirilmeleri adına oluşturulan kursların sayısı her geçen gün biraz daha artmaktadır. Sağlık Bakanlığı onaylı olan eğitimler aynı zamanda iş yerleri tarafından da zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle vatandaşların ilk yardım sertifikası almaları iş yaşamlarında da problem yaşamamaları açısından önemlidir. İlk yardımın amaçları ve temel uygulamaları adına oluşturulan kurslar en az 2 saat olarak karşımıza çıkar.

Hastanın Daha Kötü Olmasını Engellemek

İlk yardımın önemi kaza, doğal afet ya da yangın gibi olaylarda müdahale edilmemesi nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşları gördükçe daha çok artar. Toplumun bilinçlenmesi gerektiği düşünen devlet, Yeni Ümit İlk Yardım Kursu, İsmek ya da Halk Eğitim Merkezi gibi kuruluşlarla anlaşmalı olarak eğitimler düzenler.

  • İlk yardım teknikleri hakkında bilgi sahibi olanlar bu sayede olası bir durumda en iyi şekilde müdahale etme fırsatı oluştururlar.
  • Bu noktada hastanın yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi adına yerinden kıpırdatmamak ve sağlık personellerini çağırmak önem taşır.
  • Hastanın daha kötü olmasını engellemek ve iyileşmesine katkı sağlamak ilk yardımın en önemli amaçlarından bir tanesidir.

Tedavi Kolaylaştırmak Açısından Önemli

İlk yardımın temel ilkeleri koruma, bilgilendirme ve kurtarma olarak karşımıza çıkar. Yangın, patlama, kaza, trafik kazası gibi durumlarda hastanın tedavi edilmesini kolaylaştırmak adına ilk yardım yapılması zorunludur. Yukarıda belirtilen ilkelere dikkat edilmesi halinde sağlık ekipleri gelene kadar hastayı yaşatmak mümkündür.

  • Bilinçsiz yere müdahale etmemek adına eğitimleri tamamlamak ve sertifika almak önem taşır.
  • İlk yardım kursu veren kuruluşlarda aynı zamanda katılımcıların sağlık konusunda da bilinçlendirilmeleri hedeflenir.
  • Kalp basısı, kanamalar, şok, zehirlenme, böcek sokması ilk yardım dersleri konusunda verilen eğitimlerden bazılarıdır.
  • En az 3 yıl boyunca geçerli olan sertifikaya sahip kişilerin bazı kuruluşlarda ders vermeleri mümkündür.

İlk yardımın en temel amaçlarından bir tanesi hastanın yaşamsal faaliyetlerini devam ettirmek şeklinde karşımıza çıkar. Farklı kuruluşlarda yer alan eğitmenler sayesinde tüm katılımcıların ilk yardım, gerekli kurallar ve üzerinde durulması gereken aşamalar konusunda bilinçlenmelerine destek verilir.

İlk yardım Teknikleri

İlk yardım nasıl yapılır?

İnsan hayatını tehlikeye atan bir durumda ilaç kullanmadan, sağlık ekipleri gelene kadar eğitimini almış kişiler tarafından hasta veya yaralıyı hayatta tutmak için yapılan işlemlere ilk yardım denir. Yazımızda ilk yardım teknikleri hakkında kısaca bilgiler vereceğiz.

İlk Yardım Teknikleri

İlk yardımın 3 temel amacı vardır.

  • Yaşamı korumak ve sürdürülmesini sağlamak,
  • Durumun kötüleşmesini engellemek,
  • İyileşmeyi kolaylaştırmak.

İlk yardım tekniğinde ve ilk yardım yaparken rahat ve sakin olunmalı, etraftaki kişiler ve hasta yakınları uzaklaştırılmalı ve sakinleştirilmeli, anında karar verilebilmeli, kendi can güvenliği korunmalı, hasta veya yaralının can güvenliği korunmalıdır.

Bilinç kontrolünden sonra ABC değerlendirilir.

  • A (Havayolu açıklığı sağlanır.)
  • B (Solunum desteklenir.)
  • C (Kan dolaşımının devam etmesi sağlanır.)

Hava yolu açıklığı nasıl sağlanır?

  • Hasta veya yaralının ağız içinde bir cisim olup olmadığı kontrol edilir.
  • Eğer ağız içinde bir cisim varsa çengel ya da cımbız yöntemiyle çıkartılır.
  • Bilinci olmayan kişilerin dili arkaya düşüp hava yolunu tıkayabileceğinden baş geriye çekilip çene ileri doğru itilerek hava yolu açıklığı sağlanmış olur.

Solunum nasıl desteklenir?

  • Hasta veya yaralının nefes alıp almadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle kontrol edilir.
  • Eğer kişinin solunumu yoksa derhal yapay solunumla kişinin solunumu desteklenir.
  • Öncelikle sert bir zemine sırt üstü yatırılır.
  • Ağız içi tekrar kontrol edilir yabancı cisim görülürse çıkartılır.
  • Kişiye baş-çene pozisyonu verilir (baş yavaşça geriye alınırken çene itilir).
  • Bir el ile hastayı destekleyerek ağızdan yapacaksak bir elimizle hastanın burnunu kapatılır.
  • Ciğer dolusu nefes alarak ağzının tamamını kaplayacak şekilde kişinin göğsünün kabarmasına yetecek kadar soluk verilir.

Dolaşımın devamı nasıl sağlanır? (Kalp masajı)

  • Öncelikle hasta veya yaralının dolaşımının olup olmadığı nabız noktalarından kontrol edilir.
  • Eğer yoksa, yani kalp durmuşsa kalp masajına başlanır.
  • Kalp masajı, belirli nedenlerden dolayı artık çalışamaz hale gelen kalbin tekrar atarak kan pompalaması için yapılır. Çalışmakta olan kalbe asla kalp masajı yapılmamalıdır. Bu tekniği bilmeyen kişilerin yapması da oldukça tehlikelidir. Kalp masajı bilinçli bir şekilde yapılmalıdır.
  • Bunun için öncelikle hasta sert bir zemine yatırılır ve yanına diz çökülür.
  • Göğüs kemiğinin (sternum, iman tahtası) orta noktası belirlenerek, alt yarısının orta kısmına bir elin ayası yerleştirilir. Diğer el bu el üzerine yerleştirilir.
  • Verilen güç tek bir yeri hedef almalıdır. Bu nedenle sadece elin ayası ile baskı uygulanmalıdır.
  • Baskı dik olarak, her basıda göğüs 4 cm inecek kadar gerçekleştirilmelidir. Bunun için dirsekler kesinlikle bükülmemelidir.
  • Bası yaparken süreler eşit olacak (1v, 2v, 3v, … , 10v, 11, 12…) şekilde sürdürülmelidir. Her 3 dakikada bir nabız kontrol edilmelidir.
  • Kalp kendi kendine çalışmaya başlamışsa kalp masajı durdurulur. Başlamadıysa tıbbi yardım gelene kadar devam ettirilmelidir.

Çocuklarda kalp masajı nasıl yapılır?

  • İki meme ucunun tam ortası belirlenir ve hayali bir çizgi çizilir.
  • Bir elin 3. ve 4. parmağı bu çizginin 1-1,5 cm altına yerleştirilir.
  • Göğüs 1,5-3 cm çökecek şekilde daha hassas davranarak kalp masajı uygulanır.

Yaralanmalarda ilk yardım tekniği

  • Kanama varsa kontrol edilir
  • Yaraya temas edilmemeye özen gösterilir
  • Eğer kopan uzuv var ise ıslak bir gazlı beze sarılıp naylon poşete konulur. O poşeti de içinde buz olan  başka bir poşete konulur.

Bayılmalarda ilk yardım tekniği

  • Öncelikle bayılan kişinin elbiseleri gevşetilmelidir.
  • Hastaya şok pozisyonu verilir. (Hasta sert bir zemine yatırılır başının altına kesinlikle yastık konmaz. Ayakları 30 derece yukarı kaldırılır ve bu şekilde bekletilir.)
  • Hastayı zorlamadan kendine gelmesi beklenir.
  • Uyarıcı kokular koklatılır.
  • Kendine geldiğinde azar azar içebileceği su vb. verilmelidir.

 Göğüs yaralanma çeşitleri ve Göğüs yaralanmalarında ilk yardım tekniği

Göğüs yaralanmaları çok ciddi etkileri bulunmakla birlikte ölümle sonuçlanmalara kadar gidebilmektedir. Göğüs yaralanması durumunda hemen müdahale edilmesi yada müdahale edilmemesi gereken durumlar söz konusudur.

Göğüs yaralanma çeşitleri

Göğüs yaralanmalarında ilk yardım

  • Yaralı, yarı oturur pozisyona getirilir.
  • Açık olan yara, üzerine temiz bir bez ya da gazlı bez konularak basınç yapmadan kapatılır.

Karın yaralanmalarında ilk yardım tekniği

  • Hastaya ağız yoluyla yiyecek-içecek verilmez.
  • Yaralı önce sırt üstü biçimde, başı hafif yüksekte, dizlerinin altına rulo edilmiş bir battaniye konularak bu pozisyona getirilir.
  • Herhangi bir organ dışarı çıkmışsa asla dokunulmamalıdır. Geniş bir gazlı bez varsa üzeri serum fizyolojik ile ıslatılarak baskı uygulamadan organın üstü örtülür.
  • Yaralı, zaman kaybı olmadan sevkedilmelidir.

Sindirim yolu ile oluşan zehirlenmelerde ilk yardım tekniği

  • Zehirin sulanması ve emilimin yavaşlaması açısından hastaya; yumurta akı, süt veya solisyonlu su içirilir.
  • Hastanın kusması sağlanır. Fakat zehirlenme asitle olan zehirlenmeyse hasta, bir daha tahriş olmaması açısından kusturulmaz. Su, süt, yumurta akı karışımı içirilir. Alkali ile olan zehirlenmelerde 1/4 oranında sirke ile hazırlanmış 500ml. su veya limon suyu içirilir.

Kanamalarda ilk yardım tekniği

  • Kanayan uzuv kalp seviyesinden yüksekte tutulur.
  • Yara üzerine temiz bir gazlı bez konur ve sıkıca bastırılır.
  • Kanama hala durmaz ise kanayan yerin 5 cm yukarı kısmına bandaj uygulanır.

 Burun kanamasında ilk yardım

  • Burnu kanayan kişinin başı hafifçe öne eğilir. Asla geriye doğru kaldırılmaz, kanın akmasına izin verilir.
  • Hasta burnunu üzerine basınç yapar. Bu sırada ağızdan soluk alıp verilir. Asla sümkürülmemelidir.
  • Kulak Kanamasına İlk Yardım

Kırıklarda ilk yardım

  • Hasta hareket ettirilmez, herhangi bir kanama varsa durdurulur.
  • Hasta taşınmadan önce kırık bölgesi hareketsiz hale getirilir.
  • Kırık uçları dıştan görünüyorsa (açık kırık varsa) kırık kemik parçalarına kesinlikle dokunulmaz ve yerleştirmeye çalışılmaz. Yara üstüne temiz bir gazlı bez örtülür.

Elektrik çarpmalarında ilk yardım

  • Önce ilkyardımcı kendi can güvenliğini sağlamalıdır.
  • Elektrik çarpması sırasında yaralıya asla dokunulmaz. Elektrikle teması kesilmelidir.
  • Kuru bir tahta parçası ya da lastik gibi yalıtkan (elektriği iletmeyen) maddelerle hasta çekilerek veya kablo itilerek akımdan ayrılması sağlanır.
  • Solunum ve dolaşım kontrol edilir. Gerekliyse yapay solunum ya da kalp masajına başlanır.
  • Yanık varsa soğuk suyla yıkanır.

Yanıklarda ilk yardım

  • Soğuk su ile ağrının azalması sağlanır.
  • Herhangi bir şişmeye karşı çıkması zor olacağından var olan takılar çıkartılır.
  • Deri üzerinde kabarcık oluşmuş ise patlatılmaz.
  • Yanan kısımlar gazlı bezle kapatılır ve hiçbir şey kesinlikle sürülmemelidir. (yoğurt, diş macunu gibi maddeler yanığa temas ettirilmemelidir.)
  • Hastanın bilinci yerinde ise bol su içirilir.

İlk Yardım Eğitimi Ücreti

İlk yardım kurs ücreti

Kazalarda ya da doğal afetlerde doğru müdahale yapılamaması nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşların sayısı oldukça fazladır. İlk yardım ise bu noktada herkesin doğru bilinçlendirilmesi ve sağlık konusunda bilgi birikimlerinin artması açısından önemlidir. Birbirinden farklı şehirlerde verilen eğitimler sayesinde doğru yardımın nasıl olacağı konusunda fikir edinme fırsatı ortaya çıkar. İlk yarım eğitimi ücreti ise hem alınan kursa hem de saat sayısına göre farklılık gösterir. İlk yardım sınav tarihleri 2019 yılında değişiklik gösterdiği için eğitim almak isteyenlerin takipte kalmalarında yarar vardır.

  • 2022 yılı güncel ilk yardım kurs ücretlerini öğrenmek için tıklayınız

Kurs Saatlerine Göre Ücretler Değişir

İlk yardım kursu İsmek uygun fiyatlı olması nedeniyle pek çok vatandaş tarafından talep görür. En az 2 saat eğitim alanların ödeyecekleri tutar 50 TL’dir. Kurs türüne ve verilen eğitim süresine göre fiyatlar değişir. Bu sayede herkesin bütçesine uygun alternatifi kullanmaları ve bilgi edinmeleri son derece kolaydır.

  • Bu tür kurslar sayesinde kaza sonrasındaki altın dakikalarda nasıl bir müdahale yapılacağı konusunda fikir edinme fırsatı ortaya çıkar.
  • Aynı zamanda ilk yardım çantasının hazırlanması noktasında da bu tür kurslar avantajlıdır.
  • Katılımcıların sağlık konusunda kendilerini geliştirmelerine destek verilir.
  • İlk yardım kursu halk eğitim tarafından da verilmekte olup toplamda 8 saatlik ücreti ise 300 TL olarak karşımıza çıkar.

Firmalarda Çalışmak İçin Sertifika Zorunlu

İlk yardım sertifikası yenileme işlemi yaptıracakların verilen eğitimler ile birlikte bilgi birikimlerini arttırmalarına katkı sağlanır. Yenileme sürecinde kursiyerlerin en az 2 saat eğitim almaları önemlidir. Ülkemizde pek çok özel ve devlet kuruluşu ilk yardım sertifikasını zorunlu hale getirdiğinden dolayı eğitim veren kuruluşların sayısı artmıştır. Fiyatları ise 2019 yılı ile birlikte değişiklik göstermektedir.

Sağlık Bakanlığı onayı olmalı: Herhangi bir ilk yardım kursundan yararlanacakların daha sonrasında problem yaşamamak adına Sağlık Bakanlığı onaylı firmaları tercih etmelerinde fayda vardır. Bu sayede sertifikalarını devlet ya da özel kuruluşlara teslim etme aşamasında herhangi bir problem yaşanmaz. İyi bir eğitim alabilmek adına devlet tarafından desteklenen firmalar her zaman daha avantajlıdır.

İlk Yardım Nasıl Yapılır?

İlk Yardım Nasıl Yapılır ve Olay Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

İlk Yardım Nasıl Yapılır

İlk yardım birçok kişinin yaşamını kurtarmak ya da yaşamının tehlikeye atılması konusunda çok önemli bir paydayı içerisinde bulundurmaktadır. Örneğin bir kaza ortaya çıktığı zaman bu kazaya maruz kalan kişiler ambulans gelinceye kadar bilinçsiz kişilerin elinde bulunursa bu süreçte hayati riskin direkt olarak artış göstereceğini ve bunun ile ilişkili olarak da bireylerin sağlıklarının direkt olarak sarsılabileceğinin de farkında olmanız gerekmektedir. İlk yardım nasıl yapılır sorusunun yanıtlanması esnasında kişilerin en çok dikkat etmesi gereken nokta kişinin yeterince eğitimli olup olmaması ile alakalıdır.

İlk Yardım Kursunda Belirlenmesi Gereken Temel Esaslar Nelerdir?

İlk yardım nasıl yapılır sorusunun yanıtlanması için şu noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir;

  • Kazaya maruz kalmış olan kişinin sağlığında büyük bir problem olduğunu sezdiğiniz andan itibaren onu yerinden kımıldatmamaya özen göstermelisiniz. Bunu tek bir istisnası bulunmaktadır. Eğer yarlı bireyin bulunduğu yer fiziksel manada güvenli bir mekan değilse olabildiğince hasarsız bir biçimde bu mekandan uzaklaştırılıp tehlikeden uzak olan alana nakledilmesi gerekmektedir.
  • Kişilerin hem hastayı düşünmesi hem de bu hastanın sizin için de yüksek derecede risk içerebileceği durumundan da haberdar olunması gerekmektedir. Hasta olan kişinin HIV yada AIDS gibi hastalıklar taşıyabilme ihtimaline karşı kanamalı olan durumlarda eldiven giymeyi asla ihmal etmemeleri gerektiğini de ek bir bilgi olarak ortaya koymak gerekmektedir.

Kızılay İlk Yardım Hakkında Ne Tür Bilgiler Vermektedir?

İlk yardım nasıl yapılır sorusunun cevaplanacağı noktasında farklı alt başlıklar bulunmaktadır. Bu alt başlıklardan bazıları şu biçimde sıralanmaktadır;

  • Hastanın veya yaralının genel durum derlendirilmesi yapılması gerekmektedir.
  • Hastanın bilinci yerindeyse bir panik haline bürünüp kendine zarar verebilecek olan davranışlardan kaçınmasını sağlamanız gerekmektedir.
  • Yaralının panik olması engellemek için öncelikli olarak kendi yarasını görmemesini sağlamalısınız. Yarayı gördüğü an kişinin daha da panik olacağının farkında olmalı ve tedbirlerinizi de buna uygun almalısınız.

Gerekli olan adımları attıktan sonra daha faza gecikmeden profesyonel olan bireylerden yardım almanız gerekmektedir. Profesyonel olan uzmanlar gelene kadar kişinin sağlık durumunu stabil tutmayı başarmalısınız.

Trafik Kazalarında İlk yardım

Trafik Kazalarında İlk yardım Kuralları

Trafik Kazalarında İlk Yardım

Trafik kazaları gün geçtikçe çoğalmaktadır. Büyük şehirlerde her gün trafik kazası yaşanmaktadır. Konforlu ve keyifli bir yolculuğun tanımı kişiden kişiye göre değişir. Sürücülerin hiçbir zaman ‘çok iyi sürücüyüm, gözüm kapalı bile giderim.’ Gibi bir düşüncede olmamaları gerekir. Bu durum hayatlarına mal olabilir. Ya hayatlarını kaybeder ya da bir başkasının ölümüne sebep olabilirler. Bir başka seçenek de vücutlarında kalıcı hasarlar bırakabilirler. Mutlaka her araçta bir ilk yardım çantası bulunmalıdır. Kurallara uyulmalı, yolculuk sırasında hayat kurtarıcı emniyet kemeri mutlaka takılmalıdır. Bir trafik kazasıyla karşılaştığımızda öncelikle soğukkanlı olmalıyız. Tıbbi müdahaleye kadar hayat kurtarmak adına temel ilk yardım kursu eğitimleri de alınabilir. Fakat bu konuda çok dikkatli olunmalıdır. Yanlış veya eksik yapılan ilk yardım uygulaması yaralının can kaybına neden olabilmektedir. Eğer ilk yardım bilginiz yoksa kesinlikle yaralıyı araçtan kurtarmaya veya müdahale etmeye kalkışmayınız.

Trafik Kazalarında İlk yardım uygulaması

Soğukkanlı olunmalı, heyecan yapılmamalıdır. Önce kendi can güvenliğimizi sağlamalıyız. Daha sonrasında olay yeri ve yaralının güvenliğini sağlamalıyız.

Güvenlik önlemleri: Bunun için olay yerini belli eden üçgen reflektörler konulabilir. Meraklı kişiler olay yerinden uzaklaştırılır. Aracın kontağı kapatılır. Hasta/yaralının hareket etmesi önlenir.

Bildirme: En hızlı şekilde 112 aranır. Hızlıca bilgi verilir.

  • İsim, telefon numarası
  • Açık adres, etrafındaki yerler
  • Olayın tanımı, nasıl olduğu
  • Hasta/yaralı sayısı ve durumu
  • Yapılan ilk yardım müdahalesi
  • Acil yardım merkezinden ‘tamam’ duymadan telefonu kapatmamak gerekir.

İlk olarak bilinç ve solunum kontrol edilir. Bilinci açıksa sakinleştirilir.

İlk yardım uygulaması kımıldatmadan, bulunduğu yerde yapılmalı, eğer tehlike söz konusuysa güvenli bir şekilde doğru yöntemlerle uzaklaştırılmalı.

Düz bir zeminde yatıyorsa dilinin gırtlağını kapatıp nefes almasını engellemesi tehlikesine karşın baş geriye doğru çevrilir. Kalbi duran bir yaralıya, konuya hâkim iseniz kalp masajı yapılır. Solunumu durmuş yaralıya duruma hâkim iseniz yapay solunum yapılır.

Hastanın yaralarını görmesine izin verilmemeli.

Kanama varsa kanama durdurulmalı.

Kırık veya çıkık varsa olay yerinde müdahale edilmeli.

Birden fazla yaralı varsa öncelik sırası belirlenmeli.

İlk yardımcı hastadan akan kan, salya gibi vücut sıvılarıyla temas etmemeli.

Hastanın vücut ısısı korunmalı, şoka girmesi önlenmelidir.

Tüm bilgiler kaydedilmeli.

Acil yardım ekipleri gelene kadar olay yerinden ayrılmamalı, kazazede ile ilgili bilgileri vermelidir.

Trafik kaza durumlarında bilinmesi gereken telefon numaraları

  • 112 Acil Ambulans
  • 110 İtfaiye
  • 155 Polis İmdat
  • 156 Jandarma
  • 114 Zehir Danışma Merkezi

Kaynak: https://www.yeniumitek.com/trafik-kazalarinda-ilk-yardim/

UZUV KOPMALARINDA TURNİKE NASIL OLMALIDIR?

  1. Hasta/yaralıyı sırt üstü yatırma
  2. Hasta/yaralının bacaklarını 30 cm kadar yükseltme
  3. Kanamayı durdurmak için kanayan yere veya baskı noktalarına bası uygulama. Bu önlemlerle kanama kontrol edilemiyorsa turnike uygulama
  4. Kopan parçayı temiz su geçirmez ağzı kapalı bir plastik torbaya yerleştirme
  5. Kopan parçanın konduğu torbayı buz içeren ikinci bir torbanın içine koyma
  6. Torbayı temiz bir bez ile sarıp hasta/yaralı ile aynı vasıtaya koyma, üzerine adı ve soy adını yazma
  7. Tıbbi birimleri haberdar etme (112)

Torbanın üzerine kopan uzuv parçasının sahibine ait kimlik bilgileri kaydedilir ve yaralı ile aynı araca konarak en çok 6 saat içerisinde sağlık kuruşuna sevki sağlanır.

TURNİKE İLE İLGİLİ DİĞER YAZILAR

TURNİKE UYGULAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

  • Turnike uygulamasında kullanılacak malzemelerin genişliği en az 8-10 cm olmalıdır.
  • Turnike uygulamasında ip, tel gibi kesici malzemeler kullanılmamalıdır.
  • Turnikeyi sıkmak için tahta parçası, kalem gibi malzemeler kullanılabilir.
  • Turnike kanama duruncaya kadar sıkılır, kanama durduktan sonra daha fazla sıkılmaz.
  • Turnike uygulanan bölgenin üzerine hiçbir şey örtülmez.
  • Turnike uygulamasının yapıldığı saat bir kağıda yazılmalı ve yaralının üzerine asılmalıdır.
  • Uzun süreli kanamalarda turnike uygulamalarında, kanayan bölgeye göre 15-30 dakikada bir turnike gevşetilmelidir.
  • Turnike, kol ve uyluk gibi tek kemikli bölgelere uygulanır, ancak ön kol ve bacağa el ve ayağın beslenmesini bozabileceği için uygulanmaz.
  • Uzuv kopması durumlarında, ön kol ve bacağa da turnike uygulanabilir.

TURNİKE İLE İLGİLİ DİĞER YAZILAR