Kategori: Genel

Psikoteknik Belgesi Nedir?

Psikoteknin belgesi nedir; ticari araç sürücülerinin alması gereken psikolojik yeterliliği ve motor becerilerinin test edildiği bir belgedir. Bu belge sayesinde iş hayatında ticari sürücü olabilecek adaylar, psikoteknik belgesi almadıkları takdirde ceza alır ve para ödemek zorunda kalırlar. Sürücünün becerileri ve psikolojisi için önemli olan bu belge, belli kurumlar tarafından verilen önemli bir yeterlilik belgesidir.

Psikoteknik Amacı Nedir?

Psikoteknik belgesi nedir; ticari araç kullanan sürücülerin, dikkat, hafıza, muhakeme yeteneği, zihinsel özellikleri, tepki hızı, el ayak koordinasyonu gibi motor becerileri üzerine kontrol edilmesi ve yeterli olduğu takdirde iş hayatına geçebilmesini amaçlayan belgelerdir. Özellikle psikolojik davranış bozuklukları, saldırganlık ve alışkanlıklarının neler olduğu gözlenmeli ve buna göre belge verilmelidir. Trafik esnasında can ve mal güvenliği sağlayabilen, ani hareketlerle risk durumunu artırabilen aşırı tepkili insanların alması zor bir belge olmakla birlikte sınavlar psikologlar tarafından yapılmaktadır.

Psikoteknik Belgesi Yasal Gerekliliği

Psikoteknik belgesi nedir; 2918 sayılı karayolu taşıma yönetmeliğinin 60. Maddesi gereğince ticari araç kullanacak olan, kargo, nakliye, yolcu taşımacılığı gibi bu görevleri yapan sürücülerin alması gereken zorunlu belgelerden biridir. 2918 sayılı karayolları trafik kanunu gereğinde bu belgeleri almayan kişilere ceza uygulanmakta ve yasal işlemler gereğince yerine getirilmektedir. 1 yıl ile 5 yıl arasında 3 defa alkollü araç kullanımı ve psikoteknik belgesi eksikliği ile birlikte ehliyete el konulması da bu cezalar arasında yer almaktadır. Bu nedenle kısa sürede alınabilen psikoteknik belgesini, kurumlara başvurarak alabilirsiniz.

Yasal zorunluluk olan psikoteknik belgesi cezalarını inceleyebilirsiniz.

Psikoteknik Değerlendirme Süreci

Uzun bir süreç olmayan psikoteknik değerlendirme süreci, kısa bir işlem olmakla birlikte 1 gün ile 2 hafta arasında alınabilen bir beledir. Belgeyi alabilmek için yapmanız gereken testleri geçmek ve süreci takip etmektir. Psikoteknik belgesi, sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış kurumlar tarafından verilen, belli bir ücret karşılığında testlere girebileceğiniz bir belge olmakla birlikte, kişilerin verebileceği bir belge değildir. Psikoteknik kurumları tarafından psikologların değerlendirmelerinden geçerek alabileceğiniz bu belge, psikoloji ve bedensel durumunuzu kontrol ederek ve test ederek verilen belgeler arasında yer almaktadır.

İlk Yardım Kursu Sitemizi Twitter da takip edebilirsiniz.

Hasta Yatağı Kiralama Hizmeti Nasıl Alınır?

Hasta yatağı kiralama hizmeti almak için sektörde birçok medikal firma yer almaktadır. Hasta yatağı almadan önce durumu müsait olmayanlar için de bazı kolaylıklar mevzuatta yer almaktadır. Yatak kullanmaya mecbur bulunduğunu bildiren sağlık kurulu raporunun hasta yakını tarafından SGK’ ya bildirilmesi ve yetkili merciler tarafından onaylanması gerekmektedir. Bu şekilde kiralanacak hasta yatağı ve kullanılacak ilaç giderleri de karşılanmış olacaktır. Hasta yatağını kendi imkânları ile kiralamak isteyenler için de hizmet veren çok sayıda profesyonel kuruluş bulunmaktadır. Bu kuruluşlar arasında teknik servis hizmeti veren, yatak kurulumunu yapan firmalar tercih sebebidir. Hasta yataklarının bakımı ve temizliğinin yapılması, kiralık hasta yataklarında önemli hususlar arasındadır. Hasta için yatak konforu kadar temizlik de önem taşıyan hususlar arasındadır. Kiralık hasta yatakları, satın alınacak yataklara nazaran en uygun hasta yatağı fiyatları arasındadır.

Hasta Karyolalarında Farklı Tasarımlar

Hasta Karyolaları

Hasta karyolası alırken, şık ve farklı tasarımların sunulduğu firmalara yönelmek gerekir. Hastanın iskelet ve cilt sağlığı için önerilen sünger teknolojisine sahip yataklar tercih edilmelidir. Hasta yataklarında paslanmaz olan yapı, uzun süre kullanım sağlayacaktır. Motorlu çalışma prensipleri de hastanın kimseye bağımlı olmadan, kumanda ile yatağını farklı pozisyonlara getirmesine olanak tanır. Tüm bu unsurlar, hasta yataklarında olması gereken ve yatan hastaya konfor ve emniyet sağlayan hususlardır. Ayrıca hastaya moral verecek derecede şık karyola tasarımları da hasta için mutluluk ve huzur kaynağı olacaktır. Paslanmaz olan yatak malzemeleri ve yan koruyucu bantlar, yatan hastaya güvenlik sağlayan konular arasındadır. Tekerleklerin kilitlenme ve ani fren özellikleri de emniyet açısından önemli hususlar arasındadır.

Yaşlı Hastaların Seçmesi Gereken Yatak Türleri

Havalı hasta yatağı modelleri, yaşlı hastaların yatması için önerilen yatak türleri içerisindedir. İleri yaş grubu hastalarında en çok dikkat edilecek hususlar, incelen ciltlerinde açılabilecek yatak yaralarıdır. Bu nedenle, sürekli pozisyon değiştiren ve serinlik veren yatak türleri tercih sebebidir. Hava akışının fazla olduğu bu hasta yatakları, ciltte kan akışını da hızlandırarak cilt yaralarının açılmasını engelleyecektir. Kaliteli yatak süngerleri de yatak seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır.

Kalp Krizinin Nedenleri Nelerdir?: ilkyardimkursu.net/kalp-krizinin-nedenleri-nelerdir.html

Kalp Krizinin Nedenleri Nelerdir?

kalp krizi

Kalp krizi yaşamımızı son derece olumsuz etkileyen Türkiye’deki en sık ölüm nedenlerinden biridir.

Kalp Krizinin Belirtileri:

  • Göğüs ağrısı,
  • Birden gelişen yorgunluk atakları,
  • Ani soğuk ter basması,
  • Ani baş dönmesi,
  • Bulantı kusma belirtiler arasında bulunmaktadır.

Kalp Krizinin Nedenleri:

Birçok faktör kalp krizine neden olmaktadır ve kalp krizini tetiklemektedir.

Bunlardan bazıları:

Yüksek Yaş Faktörü

40 yaşından sonra kalp krizi riski artmaktadır. Bunun nedeni damar yapısının giderek bozulması ve hasara uğramasıdır. Kalp damar duvarlarında biriken kolesterol plakları da yaş ilerledikçe büyür ve komplike olma eğilimi gösterir.

Sigara Kullanımı

Sigara kan basıncının ve nabzın artmasına neden olur, kanın pıhtılaşmasını arttırır, karbon monoksitin oksijeni yok etmesiyle kanın daha az oksijen taşımasına sebep olur, damarlarda kolesterol birikmesine neden olur, kanın viskozitesini bozar, arteroskleroza neden olur, damarlarda vazokonstrüksiyona neden olur. Sigara içenlerde kalp krizi riski 10 kat daha yüksektir. Sigara tüketiminin artması nedeniyle gençlerde de kalp krizi artmaktadır.

Diyabet

Diyabet hastalarında damar duvarındaki esneklik bozulur, kandaki pıhtılaşma seviyesi artar, damar iç yüzeyindeki hücreler hasara uğrar. Sağlıksız ve bilinçsiz beslenmeyle, hareketsiz yaşama maruz kalmayla beraber insüline direnç artar ve diyabet olur. Diyabet kalp krizi riskini arttır.

Hipertansiyon

Hipertansiyon kalbin iş yükünü arttırır, arterlerin tıkanmasına ve hasarına sebep olur. Hipertansiyon tedavi edilmediğinde kalp yetersizliği ve kalp krizine neden olur kalp krizi nedeniyle arterler tıkanır ve kan kalp kasına akamaz. Tuz tüketimine dikkat edilmeli ve düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Cinsiyet

Kadınlarda östrojen hormonunun koruyuculuğu nedeniyle erkekler daha risklidir. Değiştirilebilen risk faktörleri:

  • Sigara,
  • kolesterol,
  • diyabet,
  • hipertansiyon ve
  • obezitedir.​

Genetik

Ailede 55 yaşından önce kalp krizi geçirilmiş olması bir riskken, kolesterol seviyesi normal düzeylerde seyrederse aile öyküsü önemli olsa bile risk önemli derecede artmaz. Yeni bir genetik alt yapının dış etkenlerle birleşmesiyle kriz riski artar.

Obezite

Kontrolsüz ve sağlıksız beslenme obeziteye neden olur. Karbonhidrat ve lipit metabolizmasını bozar, damarlarda erken yaşlanmaya yol açar, arteroskleroza neden olur buna bağlı olarak kalp krizi riski artmaktadır. Obeziteyle birlikte kalbe binen yük artar. Bu durumda efor testine başvurabiliriz, EKG izlemi yaptırabiliriz. Sürekli olarak izlenen EKG de kalp damarlarında vazokonstrüksiyon varlığına bakılır.

Kolesterol

Obezite ile birlikte karşımıza kolesterol yüksekliği çıkar. LDL dediğimiz halk arasında kötü kolesterolün kanda yüksek değerlerde seyretmesi kalp krizi riskini arttırmaktadır. HDL dediğimiz iyi kolesterolün yüksekliği ise kalp krizi riskini azaltmaktadır.

STRES

Uzun süren stres durumlarında kandaki adrenalin ve kortizon hormonları artar. Bu hormonlar damarların iç tabakasına zarar verir. Uzun süren stres durumlarında damarlardaki kanın viskozitesini etkilerler ve kalp krizi riskine neden olurlar.

Diğer Faktörler

Böbrek Hastalığı: Hipertansiyona neden olur. Gut, romatizmal iltihap, aşırı alkol tüketimi, ağrı kesiciler, kadın doğum hapları, hormon ilaçlarının kullanımı…

Sağlık için sigara içilmemelidir, kiloya dikkat edilmeli düzenli olarak takip edilmelidir, beslenmeye dikkat edilmelidir. Yeterli ve düzenli beslenme önemlidir, düzenli egzersiz yapılmalıdır.